Op het voorbeeld van het beroemde sprookje, Charles Perrault, hebben we geleerd dat “het schadelijk is om niet naar de bal te gaan als je het verdient”. Onze lezer Tatyana is er zeker van: Assepoester is helemaal niet degene voor wie ze zichzelf geeft, en haar succes is gebouwd op bekwame manipulaties. Dit standpunt wordt becommentarieerd door psychologen.
Tatyana, 37 jaar oud
Ik heb een kleine dochter, die ik, zoals veel ouders, heb gelezen voordat ik naar bed ga. Het sprookje “Assepoester” is haar geliefde. Geschiedenis is natuurlijk bekend bij mij sinds mijn jeugd, maar slechts vele jaren later, zorgvuldig lezing in details, begon ik het op een compleet andere manier te behandelen.
We zijn gewend aan het feit dat de heldin een arme, bevlekte in de as van de werknemer is, en haar bedoelingen uitzonderlijk verheven en ongeïnteresseerd. En nu triomfen van Justice: de meid van gisteren, die geen inspanningen heeft geleverd om haar belangen in het huis van de kwaadaardige stiefmoeder te verdedigen, wordt door de golf van feeënstaf een prinses en verhuist naar het paleis.
Het is niet verwonderlijk dat Assepoester voor vele generaties meisjes (en ik geen uitzondering ben) de personificatie van een droom werd. Je kunt het ongemak tolereren, en de prins zelf zal je vinden, redden en een magisch leven geven.
Al haar acties zijn continue manipulaties, en, uitgedrukt door moderne termen, kan het een typische pickuper worden genoemd. Misschien heeft ze haar actieplan niet op een folder voorgeschreven en ontwikkelde hij zich onbewust, maar zijn resultaten kunnen niet willekeurig worden genoemd.
Je kunt op zijn minst jaloers zijn op het vertrouwen van dit meisje – ze gaat naar de bal, hoewel ze er nog nooit is geweest. Dus hij is zich terdege bewust van wat het recht heeft om dit te doen. Verder geeft ze gemakkelijk, zonder innerlijke twijfels, zichzelf niet uit wie er eigenlijk is.
De prins ziet een gast gelijk aan hem in status: haar koets is bezaaid met diamanten, benut door de meest volbloed paarden, ze zelf in een luxe jurk en dure sieraden. En het eerste wat Assepoester doet, is het hart van zijn vader, koning gewonnen. Ik keek naar dat hij een kraag had gescheurd, en toen vond ze een draad en een naald om te helpen. De koning is verheugd van deze oprechte zorg en vertegenwoordigt een vreemde voor de prins.
Ze is niet bescheiden, dansend met iedereen, creëert gemakkelijk spanning bij mannen, waardoor ze worden gedwongen te concurreren. Hij blijft privé bij de prins, hij inspireert hem dat hij de beste is. Hij luistert zorgvuldig en voortdurend bedankt, terwijl hij grappig, licht en zorgeloos blijft. Maar dit is waar mannen zoveel van houden.
De prins, een verwende jongeman, ontmoet onverwacht een meisje dat gelijk is aan hem in positie, is niet enthousiast en wispelturig, zoals de meeste rijke erfgenamen, maar met een ongelooflijk zacht, flexibel karakter. Aan het einde van het verhaal, wanneer Assepoester wordt blootgesteld en het blijkt dat ze een bedrieger is, stelt de liefde van de prins je in staat om mijn ogen te sluiten.
Dus je kunt het ongetwijfeld succes erectiepillen zonder voorschrift bij apotheek belgië van Assepoester niet met een willekeurige. En ze is ook geen rolmodel van oprechtheid en onbaatzuchtigheid.
Leo Hegay, Jungian Analyst:
Het verhaal van Assepoester werd gecreëerd in de tijd van een stoer patriarchaat en bevorderde het ideaal van een onderdanige, verstopt en geschikt voor mannelijke manipulaties van een vrouw die is ontworpen om het geslacht, het huishouden of de laaggeschoolde arbeid voort te zetten.
De belofte van een bruiloft met een prachtige prins (als een beloning voor een depressieve positie in de samenleving) als een religieuze belofte van een plaats in het paradijs voor de meest vernedering en onderdrukt. In de 21e eeuw is de situatie in ontwikkelde landen fundamenteel veranderd. We zijn eerst getuigen van de generatie, waar vrouwen een hoger niveau van opleiding hebben en soms een hoger salaris krijgen dan mannen.
Gezien de vele voorbeelden uit het leven van sociaal succesvolle vrouwen, evenals het obsessieve Hollywood-filmbeeld van een sterke heldin, ziet de versie van Assepoester-Manipulator er niet langer ongelooflijk uit. Alleen een redelijke opmerking ontstaat dat als het zo goed geïnformeerd was in manipulaties, ze niet in de positie van lagere dienaren zou zijn gevallen met het meest vuile werk.
Vanuit een psychoanalytisch oogpunt beschrijft een sprookje de verwonding van het verlies van moeder en een wrede houding van de stiefmoeder en zussen
Een ernstige vroege verwonding kan zo’n Assepoester dwingen om de wereld van fantasieën in te gaan. En dan kan de hulp van fee en de verovering van de prachtige prins worden beschouwd als elementen van haar onzin. Maar als de psyche voldoende middelen heeft, zal een persoon niet breken, maar zal integendeel een krachtige impuls voor ontwikkeling krijgen.
Er zijn veel voorbeelden van grote prestaties van die mensen wiens vroege leven moeilijk en dramatisch was. Alle instructieve verhalen, die sprookjes kunnen bevatten, beschrijven typische ontwikkelingsscenario’s, en daarin wordt het een zwakke en naïeve – wijs daarin.
De prostaatheld, die ongewoon gelukkig is, symboliseert het vertrouwen van het leven en mensen, trouw aan zijn idealen. En natuurlijk ondersteuning voor intuïtie. In deze zin personifieert Assepoester dat slecht begrepen element van onze psyche, waar de sleutel tot het besef van zijn dromen verborgen is.
Daria Petrovskaya, Gestalt -therapeut:
Verhaal over Assepoester, zodra het niet werd geïnterpreteerd. Een van de interpretaties – “Geduld en werk zal alles malen”. Hetzelfde idee verandert in een mythe van een “braaf meisje”: als je lang wacht, om te verdragen en goed te gedragen, dan zal er zeker een goedgeneesberde gelukkige beloning zijn.
In deze verwachting van geluk in de persoon van de prins (hoewel er niets over hem bekend is, behalve status), is er een subtekst van het vermijden van verantwoordelijkheid voor zijn bijdrage aan de toekomst. Het conflict van de auteur van de brief is dat zij Assepoester in actieve acties heeft veroordeeld. En veroordeelde hen: “Dit is manipulaties”.
We kennen de ware auteur van het sprookje niet, we weten niet wat hij ons echt wilde leren, en of hij überhaupt was. De geschiedenis heeft echter zijn plaats in ons hart gevonden, omdat velen in het geheim hopen op dit wonder. En vergeet dat wonderen mogelijk zijn als ze erin worden geïnvesteerd. Om de prins te vinden, moet je naar de bal komen en hem ontmoeten. Zoals niet alleen hem, maar ook zijn omgeving. Alleen dan lijkt een kans dat een wonder mogelijk wordt.